Цените на петрола умерено спадат по време на търговията в петък, инвеститорите фиксират печалбите след стабилен ръст на котировките по-рано тази седмица.

Към 9:35 ч. Българско време мартенските фючърси за сорат Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по $84,72 за барел, което е $0,253 повече от цената при затваряне на предишната сесия. В четвъртък тези договори поевтиняха с $0,2 (0,2%) до $84,47 за барел.

Цената на февруарсикте фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова (NYMEX) в същото време е $82,16 за барел, което е $0,04 по-високо от края на предходната сесия. Вчера четвъртък цената на тези договори намаля с 0,52 долара (0,6%),82,12 долара за барел.

Междувременно цените на петрола може да покажат четвърто поредно седмично увеличение на фона на признаци на продължаващо глобално търсене, въпреки новия щам на коронавируса "Омикрон", пише Trading Economics.

Докладът на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван в сряда, показва намаление на търговските петролни запаси в страната миналата седмица с 4,55 милиона барела до 413,3 милиона барела, най-ниското ниво от 2018 г. Експерти, анкетирани от Bloomberg, очакваха средно 1,85 милиона барела спад в запасите.

Запасите на терминала в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, спаднаха с 2,5 милиона барела, в стратегическия петролен резерв (SPR) - с 300 хиляди барела.

Цените на петрола вече почти напълно възстановиха загубите, понесени в края на миналата година на фона на опасенията за разпространението на коронавируса и освобождаването на американските стратегически резерви.