Цените на петрола от световните референтни марки силно скочиха в четвъртък сутринта на фона на руските въздушни удари и ескалация на военната ситуация в Украйна.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 ч. българско време се търгуват по 102,92 долара за барел, което е с 6,08 долара по-скъпо от цената при затваряне на предишната сесия. Котировките надхвърлиха 100 долара за барел за първи път от септември 2014 г. В резултат на търговията в сряда тези договори поскъпнаха до $96,84 за барел.

Цената на априлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е $97,84 за барел, което е $5,77 повечеот крайната стойност ден по-рано. В сряда WTI се повиши с 0,2% до 92,1 долара за барел.

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък сутринта, че е решил да проведе специална военна операция във връзка със ситуацията в Донбас. След това президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви въвеждането на военно положение в цялата страна.

Конфликтът "значително увеличава риска от прекъсване на доставките на руски петрол и налагането на санкции", каза Пат Тъкър, редакционен директор на Economist Intelligence Unit. "Докато кризата в Украйна остава на дневен ред, все още има значителна премия за риск на вече проблемния петролен пазар", пише Тъкър.

Междувременно администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля препродажба на петрол от стратегическите резерви на страната, ако цените на тези енергийни ресурси се повишат рязко в резултат на руската агресия, каза прессекретарят на Белия дом Джен Саки. "Тази мярка определено се обмисля", каза Саки в сряда.

В края на 2021 г. САЩ вече прибегнаха до продажба на петрол от SPR. Това беше направено в координация с други големи играчи на пазара. Тогава щатите обявиха продажбата на около 70 милиона барела от стратегическите запаси.