Цените на петрола в четвъртък се възстановяват след техния срив вчера, когато в края на търговията стойността на Brent падна под 60 долара за барел.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпнаха с $0,34 - до $60,31 за барел. В сряда цената на тези контракти се понижи с $2,32 (3,72%), до $59,97 в края на сесията.

В хода търговията обаче цените на петрола Брент рязко се покачиха след информацията за инциденти с танкери в Оманския залив близо до иранския бряг. Фючърсите за сорта Брент поскъпнаха с $2 или 3.3%, до $ 61.97 за барел, същият обрат в търгоивята се получи и при WTI, съобщи Ройтерс.

Цената на юлските фючърси за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) сутринта нарасна с $0,06 (0,12%) - до $51,2 за барел. Ден по-рано WTI поевтиня с $2,13 (4%), до $51,14 за барел.

Значителното понижение на котировките в сряда тръгна след публикацията на данните за състоянието на запасите в САЩ. Според данните на енергийното министерство през миналата седмица те са се покачили с 2,2 млн. барела, при очакват ръст от 1 млн. барела. Стоковите резерви от бензин са се увеличили със 764 хил. барела.

Резервите на терминала в Кушинг, където се съхраняват количествата гориво търгувани на NYMEX миналата седмица са подскочили с 2,1 млн. барела, най-силно от февруари насам.

Пазарът очаква сигнали за прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай, както и дали ръстът на запасите в Щатите ще се балансира с повишеното лятно търсене на горива, отбелязват анализаторите.