Цените на референтните световни марки петрол се понижават в понеделник сутринта след рекордното за последните три месеца покачване през изминалата седмица.

Към 9:15 часа българско време стойността на септемврийските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е 77,96 долара за барел, което е с 50 цента по-ниско спрямо затварянето на предходната сесия. В петък цената на тези договори се повишиха с $1,95 (2,6%) до $78,47 за барел, актуализирайки максимума от 1 май.

Котировките на августовските фючърси з американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се понижиха с 65 цента и спаднаха до 73,21 долара за барел. Според резултатите от предходната сесия те се покачиха с $2,06 (2,9%) - до $73,86 за барел.

През изминалата седмица петролът сорт Brent поскъпна с 4,1%, а WTI - с 4,6%.

Положителни фактори за петролния пазар бяха данните за трето поредно седмично намаление на запасите в САЩ и новината за удължаване на доброволното съкращаване на производството от страна на Саудитска Арабия.

Както беше съобщено, търговските запаси от петрол в САЩ миналата седмица са намалели с 1,5 милиона барела. Експерти, анкетирани от S&P Global Commodity Insights, очакваха свиване от средно 3,6 милиона барела.

Саудитска Арабия обяви удължаване на доброволното съкращаване на производството на петрол в размер на 1 милион барела на ден през август. Така през август добивът в страната ще остане на ниво от около 9 млн. барела на ден.