Цените на петрола се понижават в петък сутринта и завършват седмицата със спад за първи път от април насам. Това става на фона на нарастващи страхове от забавяне на глобалния икономически растеж и съответно търсенето на суровината поради затягането на паричната политика от големите централни банки.

Към към 9:10 часа българско време августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгува по $119,30 за барел, което е $0,51 по-евтино от краяаряне на предишната сесия. В четвъртък тези договори подкъпнаха с $1,3 (1,1%) до $119,81 за барел.

Цената на юлските фючърсите за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 117,08 долара за барел, което е с 0,50 долара по-ниско от крайната стойност на предходната сесия. Предният ден цената на тези договори се увеличи с 2,27 долара (2%) до 117,58 долара за барел.

Централната банка на САЩ в сряда повиши основната лихва със 75 базисни пункта, най-много от 1994 г. Насам. А нейният председател Джером Пауъл каза, че Фед трябва да доведе лихвения процент до ниво, което ограничава икономическата активност, за да облекчи инфлацията.

Централните банки на Обединеното кралство и Швейцария също повишиха лихвите тази седмица.

Ръстът на петролния пазар беше подкрепен в четвъртък от информация за въвеждането на нови икономически санкции от Вашингтон срещу Иран, отбелязва Market Watch.

Министерството на финансите на САЩ обяви налагането на санкции срещу иранските производители на нефтохимически продукти, както и на редица компании в Китай и ОАЕ, участващи в продажбата на ирански петролни продукти в чужбина.