Световните цени на петрола днес демонстрират умерена положителна динамика на фона на излезлите данни на Американския институт по петрола (API) за запасите от суровината в САЩ.

Сутринта стойността на ноемврийските фючърси за сорта Brent нарасна с 0,30% - до 47,24 долара за барел.

Котировките за американския еталон WTI с доставка през октомври се покачиха в същото време с 0,5%, до 45,12 долара за барел.

Преди това, в края на вчерашната търговия, петролът поевтиня с 2,5%, след като Международната агенция по енергетика намали прогнозите си за световното търсене на суровината, а Либия съобщи за плановете са да увеличи експорта на петрол.

По данни на API, запасите от петрол в САЩ през миналата седмица са се увеличили с  1,4 милиона барела, което се оказва значително по-малко от прогнозите на наблюдателите. Днес се очакват официалните данни на енергийното министерство, като според предвижданията на анализаторите, запасите са се увеличили с 3,8 млн. барела до общ от 515,2 милиона барела.

Въпреки тенденцията за лек ръст, цените на суровината са под натиска на влошената прогноза на Международната агенция по енергетика за търсенето на петролния пазар през тази и следващата година..

Въпреки относително ниските цени на петрола, апетитът на инвеститорите обаче остава слаб, отбелязват анализаторите.