Цените на пшеницата се понижиха до едномесечно дъно, след като САЩ повишиха прогнозите си за световните и вътрешните резерви на зърното и намалиха прогнозата си за износ, съобщи Bloomberg.

Според месечния доклад за търсенето и предлагането на Министерството на земеделието на САЩ прогнозите за реколтата за Австралия, Русия и Канада също се повишават.

Перспективата за по-голямо предлагане надмина прогнозите в проучването на Bloomberg. Цените на пшеницата се доближиха до най-високото си ниво от близо десетилетие насам, заради недобрите климатични условия в Австралия, Северна Америка и заплахата от прекъсване на доставките. Вероятно скъпите зърнени култури ограничиха търсенето, като износът на САЩ в края на миналия месец падна до най-ниското ниво от 2018 г. Спад може да помогне за облекчаване на глобалните цени на храните, които са близо до рекордно високо.

"Ние сме най-скъпият източник на пшеница на световния пазар", каза анализаторът на AgriVisor LLC Карл Сетцер. По думите му докато не се коригира цената, търсене ще страда."

В доклад от Аржентина се призова производството на пшеница в южноамериканската държава да нарасне с поне 3% на рекордните нива.