Цените на жилищните имоти в Дубай могат да паднат с 5 до 10% през 2019 г., отслабени от ново предлагане, силен долар и по-ниски цени на петрола, заяви в понеделник изпълнителният директор на Savills, водеща компании за недвижими имоти в света, в Близкия изток, цитиран от Reuters.

Пазарът на имоти в Дубай, който се характеризира със свръхпредлагане, изпитва постепенно понижение на цените от средата на 2014 г., а това се отразява на печалбите на най-големите строителни компании в емиратството и ги принуждава да съкращават персонал и да спират плановете си за разширяване.

Последният спад на цените на жилищата не се доближи до дъното от над 50% през 2009-2010 г., което доближи Дубай дофалит, но понижението е осезаемо с 6 до 10% през 2018 г., казва Савилс Стив Морган.

И този спад може да се повтори през 2019 г., добавя той.

Обединените арабски емирства, от които Дубай е част, изпитва последния си спад на недвижимите имоти заедно с други части на Близкия изток, до голяма степен поради свръхпредлагане, въпреки че силният долар и по-ниските цени на петрола също са фактори.

Дирхамът на ОАЕ е фиксиран към долара, което прави страната по-скъпа за тези, които държат други валути, докато петролът е основен двигател на регионалното богатство.

Морган заявява, че не смята, че Дубай се насочва към дъното на спада на пазара на имоти, въпреки че е притеснен от факта, че пазарът, според много анализатори достигна дъното си година по-рано.

Според оценки на анализаторите на S&P Global от миналата година, пазарът може да падне с 10 до 15 % през 2018 и 2019 г., преди да се стабилизира през 2020 г. най-рано.