Централните банки продължават борбата си с инфлацията, на фона на все още предстоящият пик на лихвените проценти в повечето икономики. Въпреки това през 2023-а ще настъпят паузи в някакъв момент и може би дори нещата ще се обърнат.

След като 2022 г. беше моментът на невиждано от четири десетилетия повишаване на лихвите, за да ограничат растящия ценови натиск, става ясно, че председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл и президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард са сред международните политици, които ще затегнат допълнително първите месеци на тази година, пише Bloomberg.

Според Bloomberg, която наблюдава 21 други юрисдикции, при 10 се очаква да увеличаване на лихвите, при 9 се очаква да се намалят, а две се очаква да бъдат задържани.

Изчисленията сочат, че тази комбинация ще достигне връх от 6% през третото тримесечие и ще приключи 2023 г. с 5,8%. Това би било най-високото ниво от 2001 г.

През тази година вече ще видим разминаване на централните банки що се отнася се лихвени проценти. Очаква се Китай дори да намали разходите по заемите отново тази година, заедно с Канада, Русия и Бразилия.

Решенията със сигурност ще стават по-трудни, защото ситуацията, в която се намираме, рискува да ограничи търсенето толкова много, че икономиките да изпаднат в рецесия. Това е тревогата, която бият търговците, които са все по-скептични относно способността на централните банки да продължат да се увеличават лихвите.

"През 2022 г., при висока и растяща инфлация, имаше само един път за централните банки и най-голямата грешка, която инвеститорите можеха да направят, беше да не вземат предвид увеличенията", заяви икономистът Том Орлик.

Главният изпълнителен директор на голямата американска банка Citigroup Джейн Фрейзър преди ден прогнозира, че Федералният резерв на Съединените щати ще повиши лихвените проценти до "малко под 5,5%" до май - 2023-та.

Според институцията икономиката на САЩ ще навлезе в рецесия през втория половина от годината.

Фрейзър коментира още, че общата инфлация в САЩ е достигнала своя връх, но "инфлацията в сферата на услугите продължава да бъде постоянна".