Тайланд става все по-популярна дестинация за туризъм и се очаква да привлече 35 милиона чужди посетители тази година. Прогнозният брой на пътуващите в страната е равен на половината от населението й, пише Bloomberg.

Притокът става все по-труден за управление, а правителството започва да променя стратегията си.

Сега властите се насочват към минимално увеличение на приходите от туризъм от около 5% годишно вместо към определен брой посетители, коментира министърът на туризма Кобкар Ватанаваргкул.

Това означава насърчаване на по-дълъг престой и по-високи ежедневни разходи. А типичен пример е това, което австралийските туристи правят.

Именно посетителите от Австралия са сред десетте групи чужди туристи, които харчат най-много в страната. През миналата година те са отделили по 172 долара, които се равняват на 5 831 бата дневен разход на глава от населението, сочат данни на ведомството.

Снимка 304352

Източник: Bloomberg

Средната продължителност на престоя им е почти 14 дни и е била най-висока в тази група. Посетители от други националности отчитат по-дълъг престой, но не са склонни да харчат толкова. Британските туристи например са прекарали малко над 18 дни в страната, докато са харчили 4 376 бата дневно.

Туризмът е една от движещите сили на тайландската икономика, която е изправена пред предизвикателства като политическата несигурност и бавното потребителско търсене. Секторът представлява около 18% от брутния вътрешен продукт, коментира Кобкнам в свое скорошно интервю.

Пристигащите от чужбина са се удвоили през последното десетилетие, като ръстът им се задвижва от китайските туристи, допринесли с 28% от общо 1.6 трилиона бата чужди туристически приходи през 2016 г.