Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви в понеделник намаление на данъчната тежест и увеличение на заплатите в опит да успокои протестиращите. Ходът обаче ще увеличи бюджетния дефицит на държавата, пише CNBC в свой коментар.

В понеделник Макрон обеща да повиши минималната заплата със €100 и да отмени облагането с данъци на средствата, изплащани при извънреден труд. Премахва се и данъкът върху доходите на пенсионерите, които получават по-малко от €2 000 месечно. Държавният глава призова и компаниите да дадат бонус за края на годината, който също няма да бъде обложен.

Франция бе обзета от продължили четири седмици протести и гражданско неподчинение. Демонстрациите започнаха като отговор на планираното от държавата увеличение на акциза на горивата.

Миналата седмица Париж обеща, че няма да въвежда сега новото облагане, но това не спря протеста.

Каква ще бъде цената на тези отстъпки?

Обещанията на Макрон може да бъдат и утеха за някои протестиращи, но икономистите посочват, че те ще дойдат с висока цена. Във вторник лихвата по 10-годишните облигации на Франция се покачи, а разликата с тези на Германия - индикатор за риск - се увеличи до най-високото си ниво от май 2017 г. Лихвата по 10-годишния дълг се покачи с пет базисни пункта до 0,756 процента във вторник, като по-късно намаля до 0,726.

Добрата новина е, че еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви в интервю, че заради еднократно превишаване на дефицита комисията няма да създаде проблем на Франция.

Самите обещания ще струват до €10 милиарда, или около 0,4 процента от брутния вътрешен продукт на Франция. Отказът от вдигане на акциза върху горивата пък ще струва €4 милиарда. И това може да повиши дефицита за 2019 г. от 2,8 до 3,4 процента. Както и да повиши дългът на страната до над 100 процента от БВП.