Щедрите пакети за "стимулиране" на икономиката, въведени от Доналд Тръмп и наследника му в Белия дом Джо Байдън доведоха страната до дефицит на работещи. Това не е изненадващо. През миналата година много хора започнаха да печелят повече от помощи, отколкото от работа.

Вече тази статистика е официализирана, защото в някои щати, например в Пенсилвания, безработните наистина получават повече пари от работещите, показват данните на Бюрото за трудова статистика. Единствените изключения са едни от най-високоплатените позиции, като зъболекар и шофьор на камион.

Снимка 530301

Източник: Zero Hedge

По-интересното обаче е, че обезщетенията за безработица вече са по-високи от медианната заплата в щата, а и в други щати.

Разбира се, да се плаща на хората да не работят, е катастрофално за възстановяването на икономиката. От една страна, пазарът на труда търпи силен удар, защото работещите са дефицитни, респективно възнагражденията им нарастват значително. От друга, средствата, които можеха да останат в джобовете на потребителите, се изземат от там от държавата (или се печатат от Федералния резерв), което понижава разполагаемия им доход.

От трета, трудовите навици на хората, избрали (логично) да останат вкъщи, ерозират колкото повече те са в домовете си. Така когато те все пак трябва да се върнат на работа, за тяхното преобучаване или дообучаване ще трябва да се инвестират нови средства.

Кога обаче ще се случи това не е ясно, защото е политически лесно да се въведат щедри програми за безработните, но е много трудно те да се отнемат. Причината е, че хората, които получават плащанията, свикват с тях и започват да ги разглеждат като свое право, което някой политик се опитва да отнеме. В лицето на подобно непопулярно решение, в днешно време няма много политици, които да изберат по-трудния електорално път.

Но това не са просто спекулации на тема икономика. Различни съсловни организации на работодателите в САЩ вече изтъкнаха, че плащанията от страна на държавата удрят икономическия растеж. "Плащането на хората да не работят ощетява това, което можеше да бъде по-силен пазар на работни места, и вреди на цялостното възстановяване", изтъкват от Търговската камара например.

"Когато хората могат да направят повече пари като останат у дома, отколкото да отидат на работа, те ще си останат у дома. Толкова е просто. Ние не ги обвиняваме. Имаме неправилна система", посочиха от Националната асоциация на собствениците, обединяваща различните франчайзополучатели на McDonald"s.