Въпреки санкциите и бойкотите заради нахлуването в Украйна, Русия успя да спечели нови клиенти за своите енергийни продукти. Мианмар е сред новите купувачи на руски газ и мазут, по информация на Reuters и Bloomberg.

"Стремим се да купуваме висококачествено гориво на ниска цена от страна, където можем да го получим бързо", каза военният говорител на Мианмар Зау Мин Тун, цитиран от Bloomberg.

Мианмар се управлява от военни, откакто цивилното му правителство беше свалено с преврат през февруари 2021 г. Оттогава има санкции от страна на САЩ и Европейския съюз. Повече от година след преврата гражданските протести продължават в страната.

Мианмар също беше ударена от нарастващата инфлация, включително цените на горивата. През последната седмица бензиностанции в части от Мианмар бяха принудени да затворят заради недостиг на гориво. Руският мазут се очаква да пристигне в Мианмар през септември, предаде Reuters, като се позова на местни медии.

Русия беше ударена от санкции от Запада, откакто нахлу в Украйна през февруари. Най-големият клиент на Русия Европа започна да купува по-малко газ и петрол от страната. За да смекчи въздействието от по-ниските продажби на енергия за Европа, президентът Владимир Путин предлага руски износ на други пазари, включително Азия. През април Русия заяви, че е готова да продава петрол на "приятелски страни" във "всякакъв ценови диапазон".

Индия и Китай също купуват петрол от Русия. Въпреки това е малко вероятно Москва да успее да намери купувачи за целия петрол, който би продала на ЕС, заяви Хенинг Глойщайн, директор за енергетиката, климата и ресурсите в Eurasia Group, пред Insider. Такива пазари също са по-чувствителни към цените и има вероятност да подбият цените, пишат изследователи от университета Йейл в доклад от юли.

Русия и Мианмар изграждат все по-здрави връзки. По-рано този месец руският външен министър Сергей Лавров беше на официално посещение в Мианмар. Русия доставя също оръжие за Мианмар.