Обсъжда се възобновяване на проекта за изграждане на градска железница в Русе. Обсъждането стана по време на дискусия днес в крайдунавския град, където участва и министърът на транспорта Николай Събев.

Градската железница в Русе би могла да осигурява бърза връзка между централната градска част с района на бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ), двете промишлени зони на града, индустриалния парк, както и връзка с град Мартен и други населени места. В разговорите по проекта се включи и ръководството на Държавно предприятие "Национална компания железопътна инфраструктура".

Русе може да стане част от един сериозен индустриален конгломерат, който включва Букурещ и Варна, каза министър Събев, цитиран от БТА.

"Изваждаме железниците от "килера" на българската икономика", каза още в Русе министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев.

"България ще е "на релси". Тя трябва да отговори на "зелената" сделка и да бъде все по-неутрална към природата. Това е основна политика на Министерството на транспорта и съобщенията", коментира министърът относно бъдещето развитие на железопътния транспорт.

По повод на европейския пакет "Мобилност" - за периодичното връщане на товарните камионите до мястото им на регистрация - Събев увери, че усилията на страната ни да се отложи тази мярка и да се намали нейната тежест върху превозвачите, няма да спрат.

Отлага се пускането в експлоатация на Летище Русе

Отлага се пускането в експлоатация на Летище Русе

Отпуснатите от държавата средства за възстановяване на летището са по сметките на общината, но още не могат да се ползват