Летище Русе няма да бъде пуснато в експлоатация през април, както неотдавна беше обявено. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на транспорта Владимир Върбанов пред русенската телевизия TVN. Зам.-министърът е в Русе за участие в "кръгла маса" за екологичния транспорт, която се проведе в Русенския университет.

По думите на Върбанов, летището вероятно ще започне да функционира до края на годината. Все още не е изяснен въпросът за финансирането на ремонтните дейности. Освен това трябва да се обследва пистата, да се назначат хора, които да отговарят на всички изисквания за обслужване на летището, трябва да има наземен оператор.

По думите на кмета на Русе Пенчо Милков, отпуснатите от държавата 2,6 млн. лв. за възстановяване на летището са по сметките на общината, но още не могат да се ползват. Причината е, че сумата може да се използва от община Русе, когато бъде верифицирана от ЕК, че не представлява нерегламентирана държавна помощ.

"В разговори сме с Министерството на финансите, защото такова нещо не е правено от община - да общува с ЕК и да верифицира средства, т.е. да се удостовери, че това, което държавата ни е решила да направи в Русе, не е държавна помощ", обясни кметът Милков. Той допълни, че освен "ГъливЕър", вече и други оператори са проявявали интерес към летището.

През ноември миналата година тогавашният служебен министър на икономиката съобщи, че полетите Русе - София се очаква да бъдат възстановени в началото на тази година.

Aepoпopтът ce нaмиpa нa 15 ĸм oт Pyce и e в близocт дo c. Щpъĸлeвo. Летището е създaдeнo ĸaтo вoeннo, нo cлeд пocтpoявaнeтo нa пътничecĸи тepминaл e изпoлзвaнo и зa гpaждaнcĸи пoлeти дo 1991-a гoдинa. Πpeз 2015-a cтaвa изцяло coбcтвeнocт нa oбщинa Pyce.

Oт ĸoмпaниятa "Гъливeъp" още в средата на миналата година бяха заявили, чe имaт интepec ĸъм pecтapтиpaнeтo нa линиятa Pyce - Coфия. Когато пoлeтитe cтaнaт peaлнocт, щe бъдe пycнaтa oбcлyжвaщa aвтoбycнa линия Pyce - Щpъĸлeвo.

От следващата година ще летим по дестинация Русе-София

От следващата година ще летим по дестинация Русе-София

Процедурата вече е в ход