Икономическият растеж в Съединените американски щати се забавя рязко през лятото - ефект от проблемите в доставните вериги и делта варианта на коронавируса, който ограничи бизнеса на магазини, заводи и ресторанти, пише The New York Times.

Брутният вътрешен продукт на най-голямата икономика в света нараства с 0,5 процента, коригирани спрямо инфлацията, през третото тримесечие, показват официални данни на Департамента по търговия. През второто тримесечие ръстът бе 1,6 процента.

Потребителските разходи, които помогнаха за възстановяването, забавят растеж до 0,4 процента, при 2,9 процента през второто тримесечие. Бизнес инвестициите също се забавят.

Забавянето на възстановяването е резултат отчасти на разпространението на делта варианта на коронавируса, който накара много американци да се откажат от пътувания, посещения на ресторанти и други. По-актуални данни показват, че хората отново започват да пътуват и да вечерят навън, а икономистите очакват по-бърз темп на растеж през последните три месеца на годината.

Но другата голяма пречка през възстановяването вероятно ще остане за по-дълго. Пандемията нанесе тежък удар по доставните вериги по света и за американските магазини и заводи е трудно да се снабдят с продукти и компоненти, от които имат нужда.

Редица бизнеси не успяват и да намерят достатъчно работници, които да произвеждат, доставят и продават продуктите и това също е фактор, който задържа растежа. "Икономиката няма проблем с търсенето, а с предлагането", обобщава Бен Херцън, изпълнителен директор в IHS Markit.

В някои случаи проблемът с предлагането намалява избора в магазините и оставя част от рафтовете празни. В други води до по-високи цени: инфлацията тръгна нагоре през пролетта и остава на високи нива. През третото тримесечие потребителските цени растат с 1,3 процента - малко по-бавно отколкото през второто, но над нивата от преди пандемията. Повишението е с 4,3 процента спрямо година по-рано.

Комбинацията от по-бърза инфлация и по-бавен растеж създава главоболие за централната банка, която даде знак, че скоро ще започне да намалява подкрепата си за икономиката. Въпросът представлява и политически проблем за президента Байдън.