Британският премиер Борис Джонсън иска да се увеличи до 25% делът на атомната енергия в енергийния микс на страната, след като кризата с цената на природния газ отново постави на дневен ред въпроса за атомните централи, съобщава френската телевизия BFM.

Борис Джонсън се е срещнал с представители на крупния бизнес, според публикация на в-к "Гардиън". Премиерът по-точно се е срещнал с водещи представители на сектора, сред които "Ролс-Ройс" (Rolls-Royce), Е Де Еф (EDF) и "Уестингхаус" (Westinghouse), както и със застрахователи и инвестиционни фондове.

Към момента атомните централи осигуряват 16% от производството на електричество във Великобритания, но предстои много от остаряващите реактори да бъдат затворени. Това се отнася за реактора "Хънтърстън Би" в Шотландия, а през лятото ще го последва и "Хинкли пойнт Би".

При това положение, увеличаването на дела на атомната енергия до 25% е голям залог за страната, която трябва най-вече да осигури финансиране, уповавайки се на частния сектор.

Великобритания е слабо зависима от руския петрол (под 10% от потреблението) и от руския газ (внос 4%), но понася "ударите" на енергийната криза, започнала през миналата година.

"Ядрен ренесанс". Франция ще построи 6 нови атомни реактора

"Ядрен ренесанс". Франция ще построи 6 нови атомни реактора

Европейската държава не се отказва от ядрената енергия