За първото полугодие на 2015 г. пътниците преминали през летище „София" са 1 913 352 или със 75 000 повече (+4,1%) в сравнение със същия период на миналата година.

По редовни международни линии пътникопотокът бележи ръст от 5% на годишна база, което се дължи както на новите дестинации в лятното полетното разписание, така и на добавените допълнителни честоти по голяма част от обслужваните маршрути.

С най-голям принос за броя на обслужените от летището пътници през периода са авиокомпаниите Wizz Air, Turkish Airlines, British Airways, Qatar Airways, Aegean Airlines.

Общо 64 492 са пасажерите по вътрешните редовни линии от София до Варна и Бургас (-9,7%).

Броят на организираните туристи преминали през летище „София", въпреки отчетения ръст от 17 на сто при България Ер, е с 5 400 по-малко за същия период от миналата година.

Нови авиокомпании и дестинации

От началото на разписание Лято 2015 авиокомпания Swiss International стартира редовни полети от София до Цюрих.

През летните месеци италианският превозвач Mistral Air обслужва сезонната линия София - Катания, като добавя и директна връзка до Бари.

Стартиралите в началото на март директни полети на Qatar Airways от София до Доха с пет седмична честота от началото на юли вече се изпълняват всеки ден от седмицата от Терминал 2.

От юни България Ер превозва пътници по новата директна линия до Дюселдорф.
През юли Wizz Air открива пет нови дестинации от София до Неапол, Бари, Женева, Кьолн и Меминген.

Най-предпочитани дестинации за първото полугодие на 2015 г. са Лондон, Виена, Милано, Париж, Брюксел.

През първите шест месеца на 2015 г. от летище „София" са излетели и кацнали общо 21 217 самолета, което представлява ръст от 3,5% на годишна база.

С 4% повече полети са извършени по редовни международни линии.

По вътрешните линии е отчетен спад от 3,7% спрямо миналата година.

По-малко са изпълнените чартърни полети и специализираните товарни превози.

Оживление се наблюдава в сектора на общата авиация, който постига 21 % увеличение с 254 повече излетели и кацнали самолети от началото на годината.

Обработените пощенски пратки на летище „София" сочат увеличение от 6,3% за първата половина на 2015 г. спрямо съответния период на предходната година. Общият обем на обработените товари и поща е 8 952 тона. Със 17% са нараснали товарите, превозени със специализирани карго полети.

През юни 2015 г. летище „София" отбелязва положителни резултати при всички показатели на трафика. Излетелите и кацнали самолети са 3 905 (+2,4%), общият брой на обслужените пътници е 368 440 (+5,4%), а обемът на обработените товари и поща е 1 823 (+20%).