Реколтата от слънчогледово семе в Украйна през 2022 г. може да намалее с 42% до 9,6 милиона тона заради рязкото намаляване на посевните площи след конфликтите на територията на страната. Това съобщиха от консултантската селскостопанска агенция APK-Inform.

Украйна е най-големият производител на слънчогледово семе и износител на слънчогледово масло в света. Според данните на агенцията посевната площ за 2022 г. може да падне до 13-годишно дъно - около 4,2 милиона до 4,4 милиона хектара, или с 35% по-малко спрямо нивата от 2021 г.

"Спадът се дължи на факта, че голяма част от битките в страната са в основните райони на отглеждане на слънчоглед", казват от консултантската компания.

Освен това реколтата от рапица може да спадне с 19% до 2,52 милиона тона, а производството на соя вероятно ще спадне с 23% до 2,74 милиона тона.

Министърът на земеделието на Украйна Роман Лещенко коментира тази седмица, че площта за засяване на пролетни култури в страната може да намалее с 50% тази година от нивата от 2021 г. до около 7 милиона хектара