Южна Корея и Великобритания се договориха да подпишат сделка за свободна търговия преди Брекзит, който по план трябва да се случи през месец октомври.

Споразумението ще помогне на Южна Корея да минимизира търговската си несигурност и да поддържа търговията с Обединеното кралство, пише Reuters. Сега между двете страни също се осъществява свободна търговия, което се дължи на сделка между Сеул и ЕС, но това би се променило при излизане на Великобритания от блока.

Сключването на сделката ще запази нулеви тарифи за южнокорейския износ като авточасти и автомобили, се казва в изявление на Министерството на търговията в Южна Корея.

Азиатската държава се подготвя за други възможни сценарии, в случай на Брекзит без сделка.

Членството на Обединеното кралство в ЕС ще се прекрати на 31 октомври. Ако дотогава двете страни не постигнат съгласие, британското правителство няма да има избор освен да напусне блока без сделка или да отмени Брекзит.

Южна Корея ще търси одобрение от своя парламент и ще ратифицира търговския договор с Великобритания преди 31 октомври.

Износът на азиатската страна за Острова възлиза на 6,4 милиарда долара през 2018 година, а това е 1,05% от общия износ на държавата според данни на Корейската международна търговска асоциация.