Технократите, които управляват финансовото министерство на Владимир Путин, знаят добре, че следващата геополитическа криза може да се задава точно зад ъгъла. Тази година те се подготвят рано за потенциална турбуленция, натрупвайки пари в брой, докато времето е добро.

Досега през март министерството е привлекло над 7,2 млрд. долара чрез продажби на местна валута и еврооблигации, което е почти четири пъти повече от месечната средна стойност през 2018 г., възползвайки се от възстановяването на търсенето сред чуждестранните инвеститори. Финансовият министър Антон Силуанов заявява в петък, че огромната сума, която е събрана, дава на страната възможност да започне съкращения на продажбите на местния пазар.

Русия е загубила 6% от икономиката си заради анексацията на Крим

Русия е загубила 6% от икономиката си заради анексацията на Крим

5 години след анексацията, икономическото застудяване и санкциите отмиват обществената подкрепа

Русия има най-широкия бюджетен излишък от десетилетие насам, така че всъщност не се налага да продава облигации, но действията на финансовото министерство може да се тълкуват като предпазен ход срещу потенциални санкции от страна на САЩ по-късно през годината. В Конгреса се обсъжда законопроект за забрана на американските инвеститори да участват в продажбите на руския държавен дълг, за да бъде наказана Москва за предполагаема намеса в изборите.

"Неотдавнашният поток от продажби на облигации е опортюнистична стратегия за изграждане на резерви за още дъждовни дни в бъдеще", казва Пър Хамарлунд, главен стратег на развиващите се пазари в SEB AB в Стокхолм.

Ердоган докара Турция до рецесия, която удря и по Русия

Ердоган докара Турция до рецесия, която удря и по Русия

Страната е голям пазар за руската металургия, природен газ и зърно

Решението на финансовото министерство да се откаже от практиката да поставя цели преди продажбата на облигации му позволи да се възползва пълноценно от увеличения апетит за държавни ценни книжа от нововъзникващите пазари през тази година, тъй като Федералният резерв смени тона с по-предпазлив по отношение на перспективите за повишаване на лихвите.

Чуждестранните потоци при руските облигации бяха основната причина за ръст от 9% през тази година на рублата, най-голямото рали сред основните валути на развиващите се пазари, заявява в петък шефът на централната банка Елвира Набиулина, цитирана от Bloomberg.

Доходността на руските еврооблигации с падеж през 2028 г. спадна под 4,6% миналата седмица за първи път от юли. На 21-ви март Русия продаде еврооблигации за 3 млрд. долара, което е най-голямото й пласиране откакто бяха въведен санкциите през 2014 година.

Парите, които Русия си набавя при продажбите на облигации, отиват за общи бюджетни цели и за финансиране на инфраструктурни проекти, които правителството използва, за да се опита да стимулира икономическия растеж. Министерството на финансите беше принудено да спре продажбите на облигации през целия септември, тъй като разходите за заеми се увеличиха поради опасения, че санкциите са неизбежни. Оказа се, че това е фалшива тревога.

Русия разполага с достатъчно спестени пари, за да си позволи да пропусне да тегли заеми за две години, заявява в интервю през декември Константин Вишковски, ръководител на отдела за дълг на Министерството на финансите.

"Русия не се нуждае от тези пари за момента, предвид сегашното ниво на цената на петрола и разумното управление на бюджета", казва Себастиен Барбе, ръководител на отделя за развиващите се пазари в Credit Agricole CIB. - Но нещата могат да се променят, ако цената на петрола се понижи по една или друга причина по-късно през годината.

Икономическото влияние на Русия расте в тези три европейски държави въпреки санкциите

Икономическото влияние на Русия расте в тези три европейски държави въпреки санкциите

Това показва нов доклад на надпартийния американски Center for Strategic and International Studies