Русия се възползва от непрозрачните закони за регистрация на компании, свободните данъчни среди и различните антикорупционни практики, за да разшири икономическото си влияние в определени държави от Западна Европа, показва нов доклад на надпартийния американски Center for Strategic and International Studies в парнтьорство с българския Център за изследване на демокрацията, цитиран от The Wall Street Journal.

Изследването сочи три държави - Австрия, Италия и Холандия - като изключително благоприятни и приканващи. Именно техните финансови и политически системи умишлено или не позволяват на Кремъл да упражнява политическото си и икономическо влияние.

Защо Путин иска "суверенен интернет" за Русия

Защо Путин иска "суверенен интернет" за Русия

Руският президент твърди, че се пази от САЩ, но всъщност иска да цензурира неудобния трафик

Инвестициите на Русия в Австрия почти се удвоиха от кризата от 2014 година насам, когато Москва анексира Крим, а САЩ и ЕС наложиха санкции. Вложенията отговарят за над 16% от общите чуждестранни преки инвестиции в Австрия през 2017 г. През 2013 г. техният дял е бил 8%.

В Италия, сочи докладът, икономическите връзки с Русия се заздравяват пропорционално със стагнирането на управленски стандарти. Някои от водещите политически партии пък споделят антиимигрантските възгледи на Кремъл и скептицизма към Европейския съюз.

Русия отчита най-висок растеж от 2012 г. насам, но домакинствата не усещат успеха

Русия отчита най-висок растеж от 2012 г. насам, но домакинствата не усещат успеха

Руснаците трябва да се борят със стагниращи доходи и повишаваща се инфлация

Руски компании са направили няколко стратегически инвестиции в италианската енергетика, телекомуникационен бизнес и недвижими имоти. Италианските банки пък са втори след Швейцария по финансова експозиция към Русия - около $23 милиарда.

Холандия пък се е превърнала във втория най-голям търговски партньор на Русия. Активите на руските компании в страната са нараснали до $121 милиарда през 2017 г. от $49 милиарда през 2009 г. По-голямата част от ръста идва преди 2014 г.

Хедър Конли, бивш служител в Държавния департамент на САЩ и автор на доклада, показва, че изследването няма за цел да напада Европа, но подчертава нуждата от по-близко трансатлантическо сътрудничество в борбата срещу незаконните парични потоци.

"Турски поток" и влиянието на Кремъл върху енергийния сектор на Балканите

"Турски поток" и влиянието на Кремъл върху енергийния сектор на Балканите

Какво означава проектът за региона