Цените на храните в световен мащаб се повишиха доста през годината. Сред най-бързо растящите цени са тези на кафето и овеса. Фючърсите са се повишили съответно с 81% и 87% към 22 декември, според сайтът Finviz. Те изпревариха дори петрола и природния газ, чиито пазари все още се възстановяват от ограниченията на Covid-19.

По думите на експерти, при земеделски продукти обикновено няма толкова голямо движение на цените в рамките на толкова кратки срокове. Кафето и овесът са различни видове култури. Кафето се отглежда в райони с тропически климат, а житното растение изисква друг климат за отглеждането си, но продукцията и на двете култури беше възпрепятствана от тежки метеорологични условия през последната година. Това е причина за голямото покачване на цените.

Скокът в цените на кафето се дължи на безпрецедентната суша последвана от сериозните студове в Бразилия, където е една трета от цялото произведено кафе в световен мащаб.

Реколтата е осакатена с около 40% на годишна база през септември за сорта арабика - най-консумираното кафе в световен мащаб, според агенцията за прогнозиране на реколтата Conab.

Производството на кафе вече унищожава планетата

Производството на кафе вече унищожава планетата

То води до обезлесяване и използване на огромно количество вода и енергийни ресурси

Междувременно влагата засегна и реколтата в Колумбия, която е вторият по големина производител на сорта арабика. Предизвикателствата във веригата за доставки също оказа тежест върху цените. Задръстванията в пристанищата и липсата на работници ограничават доставките по целия свят. Нарастващите разходи за енергия, които влияят на цената на торовете, също допринесоха за ръста цените на кафето. Производството на кафе не е лесно. Необходими са няколко години, за да се отглеждат дърветата, които да започнат да дават плод.

Реколтата от овес също беше засегната от влага в в западната част на САЩ. Земеделските производители имат по-малко насаждения тази година и събраха много по-малко реколта, пише Quartz. И тук има спад от 40% тази година, което повиши цените.

Търсенето на овес се повиши в световен мащаб, най-вече заради това, че културата се използва за хранене на добитък.

Ако все още не са, то скоро и потребителите ще усетят покачване на цените за тези две стоки. Цените на зърнените и хлебните продукти са се повишили с 4,6% на годишна база, според данни на Министерството на земеделието на САЩ. Цените на кафето в САЩ са се повишили със 7% през последната година.

Вероятно ще мине още известно време докато усетим по-високите цени.