Схемите за запазването на заетостта, въведени от европейските правителства през последните седмици с цел да смекчат натиска на коронакризата върху икономиката и да избегнат пик в безработицата, може да поставят под риск 9 милиара работни места през 2021 година.

За това предупреждава Лудовик Сърбан, който е главен икономист на Allianz. По неговите думи това ще се превръща във все по-сериозен проблем за правителствата с наближаването на следващата година.

Бизнесът навсякъде по света и включително на европейските пазари до голяма степен беше принуден да спре работа с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Това от своя страна се превърна в сериозен финансов проблем, както за малките, така и за големите компании.

В резултат правителствата на Стария континент побързаха да въведат бързи краткосрочни схеми, чрез които да избекнат значителен ръст в безработицата. Според експертът обаче тези политики ще се обърнат срещу тях в следващите седмици.

"В петте най-големи европейски държави изчисляваме, че 9 милиона служители или 20% от заетите на пазара на труда, които са включени в тези схеми за подкрепа на заетостта, са изправени пред риска през 2021 година да останат без работа. Причина за това ще бъде затрудненото възстановяване на някои от икономическите сектори и ефектът от тези краткосрочни политики", смята Сърбан.

Даниел Лакайе: „Спасяването на всички“ е изключително рисково

Даниел Лакайе: „Спасяването на всички“ е изключително рисково

Това ще забави растежа, ще унищожи малките компании и стартъпите, ще срине инвестициите и ще доведе до нуждата от по-високи данъци, смята икономистът

"Ние наричаме тези работни места "зомби", тъй като при тях са използвани ад хок политики, които да избегнат масова безработица", обяснява той, цитиран от CNBC.

От Allianz изчисляват, че общо 45 милиона работни места в петте най-големи европейски икономики са зависими от националните програми за подкрепа на пазара на труда.

По думите на Лудовик Сърбан в основата си тези схеми имат положителен ефект. Той обаче акцентира върху това, че е необходим различен подход за различните сектори, особено що се отнася до строителството, транспорта и хотелиерството, които са сред най-тежко засегнатите.

Също така той обръща внимание на това, че голяма част от инициативите на правителствата подкрепят заетостта на непълен работен ден с цел запазването на работните места. А това може да се окаже нож с две остриета.

"Ако продължите просто да използвате инициатили за частична заетост, това няма да бъде достатъчно, за да стимулирате прехвърлянето от един към друг сектор, което е много по-продуктивен модел", смята експертът.

Главният икономист на Allianz посочва, че правителствата трябва да избягват действия, които биха "втвърдили" пазара на труда. Вместо това те трябва да се опитат да насочат активни политики към посредничество и за преквалификация, от които да се възползват работещите нормално сектори.

През април нивото на безработицата в Европейския съюз достигна 6,6% при такова от 6,4% за март, сочат данните на Евростат.