Инфлацията в Русия в края на тази година ще достигне 20% и ще се забави до 8% до края на следващата година. Такива са очакванията на финансови анализатори, сочи проучване на Централната банка (ЦБ) на Русия, пише Прайм.

Според тях, обменният курс на долара ще бъде средно 110 рубли през 2022 г., а заплатите номинално ще се увеличат средно с 9,5%. ЦБ на Русия и правителството предприемат мерки за ограничаване на мащаба на икономическия спад и предотвратяване на продължителен период на висока инфлация, коментира заместник-председателят на Централната банка Алексей Заботкин.

Централната банка на Русия публикува резултатите от макроикономическо проучване на професионални финансови анализатори. "Значителната ревизия на консенсусните оценки отразява фундаментална промяна в икономическите условия, настъпила през последните седмици.

Висока несигурност в икономическите условията, бърза промяна в икономическата ситуация, което на свой ред, доведе до много широк спектър от оценки. Мерките, предприети от ЦБ на Русия и правителството, са насочени към ограничаване на мащаба на икономическия спад и избягване на продължителен период на висока инфлация", обяснява Заботкин резултатите от проучването.

Според проучването сред анализаторите, годишната инфлация в Русия ще се забави чак през 2024 година до 4,8%.

В същото време, прогнозата е, че основната лихва на Централната банка ще се понижи до 18,9% от сегашните 20% до края на тази година. До края на 2023 г. тя се намалее до 14,1%, а към края на 2024 година ще бъде 7,8%.