Централната банка на Аржентина на извънредно заседание взе решение да повиши ставката по основната си лихва от 40% до 45 процента. 

Както се отбелязва в прессъбощението на банката тази лихвена ставка ще остане на това ниво най-малкото до октомври.

Последното решение на централната банка е четвърто поред извънредно повишаване на основната лихва през 2018 година. Базовата лихвена ставки в Аржентина е на най-високото ниво сред всички страни в света.

Южноамериканската държава е една от първите развиващи се страни, които тази година изпитват сериозен спекулативни натиск върху националните си валути.

Аржентина е изправена пред нова валутна криза

Аржентина е изправена пред нова валутна криза

Въпреки двукратното вдигане а лихвата за седмица

През май на властите в Аржентина се наложи да започнат рязко втърдяване на монетарната политика на фона на дестабилизацията на валутния курс на песото. По оценка на агенция Bloomberg от началото на 2018 г. и до този момент аржентинското песо е загубило 38% от стойността си по отношение на долара.

През юни Аржентина съобщи, че е успяла да се договори с Международния валутен фонд за предоставяне на кредит от 50 милиарда долара.

Досегашното сътрудничество на страната с МВФ не даде задоволителен резултат. Икономическата криза, започнала през 1990 г. и последвалата депресия в периода 1998 - 2002 година, завършиха с финансов банкрут на Аржентина и сериозни критики по адрес на провежданата от МВФ политика.