България не покрива критериите за влизане в Еврозоната. С такова становище се очаква да излезе днес Европейската комисия (ЕК) по отношение на страните-членки, които все още не са приели еврото, съобщава Reuters.

"За разлика от други по-големи и по-богати членки на съюза, които все още не са преминали към общата валута като Швеция и Полша, България, която е най-бедната държава в ЕС, е готова да се присъедини към Еврозоната и иска да стартира 2-годишния период в "чакалнята" през май или юни", посочва агенцията.

Трите най-бедни държави от ЕС искат да приемат еврото

Трите най-бедни държави от ЕС искат да приемат еврото

"След Brexit оставането извън еврозоната може да ги направи аутсайдери"

С изключение на Великобритания, която излиза от блока през следващата година, и Дания, която се отказа от приемането на единната валута, за всички останали държави членки е задължително да я въведат след като покрият всички критерии.

Страната покрива част от критериите, но не всички

"В светлината на оценката си спрямо правната съвместимост и изпълнението на критериите за конвергенция, като се приемат допълнителните фактори, Комисията счита, че България не изпълнява условията за приемане на еврото", се казва в черновите на доклад на ЕК, цитиран от Reuters, който трябва да бъде представен днес.

Сред най-важните условия за влизането в Еврозоната са ниските дългосрочни лихвени проценти, нивото на инфлацията, държавният дефицит и дълг, както и стабилният валутен курс. Освен това е необходимо централната банка в дадената страна да бъде напълно независима и да има интеграция с икономиката на зоната.

Икономист: България не е готова за еврото, но и Еврозоната не е готова за България

Икономист: България не е готова за еврото, но и Еврозоната не е готова за България

Влизането на страната ни във валутния съюз ще отнеме години

Според информацията Комисията ще потвърди, че България покрива изискванията за ниска инфлация и стабилни публични финанси. От друга страна обаче тя не се справя изискванията за независимост на централната банка.

"Също така държавата членка не покрива критерия за стабилен валутен курс", се казва още в черновите.

Страните членки са притеснени да не се превърне България във втора Гърция

От медията посочват, че страната ни лесно може да се справи с изискванията за курса заради действието на валутния борд. Според нейните анализатори обаче държавите от Еврозоната са притеснени, че ако България влезе в механизма ERMII през тази година и успее да промени законодателството, свързано с дейността на централната банка, след 2 години тя вече трябва да бъде приета в зоната.

"Много от членките обаче не искат България да се присъединява толкова скоро. Техните притеснения са свързани с широкоразпространената корупция и това как еврото ще се отрази на българските банки", посочват от медията.

Кога е най-удачният момент България да се присъедини към Европейския банков съюз?

Кога е най-удачният момент България да се присъедини към Европейския банков съюз?

Страната трябва да извърви стъпка по стъпка пътя към еврозоната

"Хората се притесняват, че ако София не е добре подготвена за приемането на еврото, един ден България може да се превърне в следващата Гърция. Проблемът с Атина все още е пресен и той възпрепятства лесното приемане на българските амбиции", казва неназован източник от Брюксел.

Преди седмица вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис също коментира плановете на София да се присъедини към Еврозоната. По време на пресконференция той заяви, че страната ще се нуждае от поне три години, за да бъде готова да влезе в зоната.

"Времевият диапазон е ясен. За да се присъедини към ERMII и да приеме еврото на страната ще са й необходими най-малко три години", каза тогава Домбровскис.