Вече спокойно можем да започнем да говорим за изгубено петнадесетилетие за инвеститорите на БФБ. Защо ли? Защото индексът на сините чипове SOFIX се търгува при нивата си от около 2004-та година. Точно преди да избухне и да достигне нива от над 1 900 пункта.

Или казано по друг начин, за последните четиринадесет години индексът е регистрирал нулев ръст.

А инвеститорите насочили средствата си след това най-вероятно биха били на загуба към момента или в най-добрия случай леко на плюс с отчитане на дивидентите. Разбира се, ако не са уцелили възможно най-лошия момент да инвестират в акции - към края на 2007-ма година по време на пика на родния борсов индекс SOFIX.

Загубеното петнадесетилетие обаче не би следвало да е чак толкова лоша новина за инвеститорите, които решават да насочат средствата си към пазара в момента. Защото те биха се облагодетелствали от едни нива на индекса, които са същите в сравнение с тези преди 14 години. За тези четиринадесет години обаче нещата би следвало да са се променили към по-добро, най-малкото при "сините чипове" на борсата.

Инвеститорите трябва да си припомнят, че пазарите са циклични и след дълги периоди на спад или консолидация, обикновено "изгрява и слънце".

Добре е също така инвеститорите да помнят, че въпреки загубеното петнадесетилетие индексът на сините чипове в крайна сметка е донесъл средна възвръщаемост за инвеститорите от създаването си (през 2000-та година) в размер на близо 11%.

Т.е. всичко е въпрос на времева перспектива. А какъв по-удобен момент за инвестиране от настоящия, когато индексът е по-близо до дъното си, отколкото до върха си? Можем да се поучим от най-развития световен фондов пазар - щатския, с много повече наблюдавани цикли на повишения и спадове от родния SOFIX (предвид на кратката му история).

Ако погледнете дълги периоди от време, възвращаемостта от инвестиции в акции в САЩ е била около 7% на година, според данни на Morningstar.

Но в различни периоди пазарът рязко е превишавал тази стойност. През 90-те например, индексът S&P 500 се е повишавал с 13% на година.

До март на 2009-та година S&P 500 е отбелязал своето "загубено десетилетие" с отрицателна доходност за инвеститорите в размер на минус три процента. Тогава индексът отбеляза своето дъно при нива под 700 пункта. А всички знаем какво се случи през следващите девет години обаче...

Станахме свидетели на четворно повишение на индекса и достигането му до нов исторически рекорд в края на миналата година.

На база на настоящите му нива, инвеститорите са регистрирали доходност от 17.1% през последните седем години. Или темповете на повишение са били над два пъти по-високи от средните в дългосрочен план, след така нареченото "изгубено десетилетие". Не е зле нали...

Всъщност има и други случаи в историята, когато времената на големи печалби на фондовия пазар, често следват периоди на спад. Пиковите резултати през 80-те и 90-те, например, идват отново точно след "изгубеното десетилетие" между 1972 и 1982 година.

Това би следвало да идва да ни покаже, че моментът за инвестиции на БФБ може и да е по-добър от всякога...

Какво могат да очакват инвеститорите, ако подобен сценарий, който е наблюдаван няколко пъти в САЩ, след изгубени десетилетия се наблюдава и на БФБ?

Удвояване на средния темп на повишение на индекса през следващите седем години се превежда в средна годишна доходност от 20% или повишение на индекса до 2 329 пункта до през 2025-та година.

Дори и запазване на средния темп на нарастване на индекса от 10% обаче би бил добър сценарий за родните инвеститори и би го отвел след седем години до нива от 1 266 пункта.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции и ценни книжа на БФБ.