Цените на bitcoin са балон. За да се уверим в това, просто трябва да погледнем замайващото рали до над 19 000 долара за кратко през тази седмица - и после да си спомним, че криптовалутата няма съществена стойност. Не е производителна като петрола. А и никое правителство не стои зад нея.

Даже не е и физически привлекателен - както са картините, златото и лалетата. Към днешна дата няма никаква друга основателна причина да купите bitcoin, освен за да го продадете по-късно на по-висока цена, коментира Bloomberg.

Днес има доста пари зад него. Пазарната капитализация е далеч на 250 милиарда долара - горе-долу колкото тази на Wells Fargo, третата най-голяма банка в САЩ. И има причина да смятаме, че още много пари ще потекат към bitcoin.

Две основни борси - CME и Cboe Global Markets ще пуснат търговия с фючърси. Исторически, балоните се извисяват до върховете след пускането на търговия с деривати, защото е по-лесна, по-малко капиталоемки от директната търговия и доставката на дадения актив.

И е доста показателно, че банките на Уолстрийт, които обикновено нямат нищо против да изкарат пари от популярността на нови деривати, окуражават регулаторите да погледнат още веднъж и да помислят дали наистина фючърсите на bitcoin са добра идея. Те имат причина да са нервни.

Всички сделки с фючърси на bitcoin трябва да минат през разчетни (клирингови) палати, където неплатежоспособността се покрива от членуващите институции. Ако много голям обем сделки тръгнат на зле - например заради срив на цената, клиринговите къщи ще се окажат в доста неизгодна позиция.

А може би просто и банките не искат роля в новата мания.

Както се вижда от растящата цена, bitcoin е пазар, на когото липсва естествени продавачи (освен "миньорите", които продават, за да платят сметката си за ток). Това поставя брокерите в неудобна позиция - или сами трябва да застанат "на късо", което е голям риск, или просто да откажат сделките на клиентите и да загубят бизнес. А може и пазарите на фючърси просто да се сринат заради липса на желаещи да заложат срещу bitcoin при растяща цена.

Но в крайна сметка, ако е така - добре. Спекулирането с криптовалути трябва да е позволено в едно свободно общество - докато не поставя други в риск. И ако тази колективна загуба на време и енергия се провали, значи така е било за добро.

Но никой друг ли няма да пострада?

Разбира се, bitcoin може да се срине до нулата. Голямо богатство на хартия ще изчезне. Но криптовалутата не е банка, рядко се търгува с левъридж и още по-рядко се ползва за обезпечение. Голяма част от номиналната стойност е в есенцията си "намерени пари".

Така че има малко причини за тревога - докато стойността му се покачва, или докато не се изсипе много левъридж във финансовата екосистема, която обгражда криптовалутата. А това може да се случи и регулаторите трябва да следят събитията отблизо, както и да настояват за строг контрол на риска и висок марж при търговията с дериватите.

И докато няма легитимна, неспекулативна причина да купиш bitcoin, има множество значими нелегитимни. Докато задържа цената си, криптовалутата е полезна за тези, които не искат да плащат данъци, за перачите на пари и за всеки, които иска да избегне правилата и регулациите, които управляват традиционните фиатни валути.

И докато не е нужно да се поставят регулаторни бариери пред търгуването на bitcoin, пресечната точка между традиционните валути, банковите системи и данъчните режими трябва да бъде много внимателно контролирана. Иновативната технология не дава право да нарушаваме закона.

40% от bitcoin се държи от едва 1 000 души

40% от bitcoin се държи от едва 1 000 души

Големите инвеститори представляват заплаха за по-малките