През уикенда биткойн успя да постигне исторически рекордната стойност от 47,5 хил. долара за койн, колкото се търгува към момента на писане. Според много анализатори до края на седмицата той може да пробие психологическата граница от 50 хил. долара, затова от Cointelegraph са съставили списък от няколко фактора, които ще влияят върху представянето му.

На първо място, акциите продължават да растат, достигайки нови рекорди, въпреки че инвеститори като Уорън Бъфет предупредиха, че партито на фондовите борси може да приключи. В Япония например Nikkei достигна 30 хил. пункта за пръв път от 31 години насам.

Доларовият индекс, който съпоставя покупателната способност на щатския долар спрямо кошница от други валути, обаче продължава да се свива и е на стойност от 90,33 пункта - най-ниската от март 2018 г. досега.

Според Cointelegraph това е добра новина за биткойн, тъй като криптовалутата печели от поевтиняването на долара. "В дългосрочен план печатането на пари от централните банки в много части по света гарантира, че икономическата среда няма да се върне към предишния си характер в скоро време", посочват от изданието.

Същевременно освен Tesla, през миналата седмица и най-старата банка в САЩ - BNY Mellon посочи, че ще започне да предоставя услуги в криптовалути за институционалните си клиенти. Слуховете са, че и Morgan Stanley обмисля да започне подобни услуги в инвестиционното си подразделение.

От друга страна, динамиките на криптовалутата разочароваха някои политици в страни с хронична инфлация. Такъв пример е Нигерия. "Технолгоията е толкова силна, че не виждам каква регулация може да се приложи", каза сенаторът Сану Муса. "Биткойн направи нашата валута почти безполезна и унищожи стойността ѝ."

Някои анализатори сравниха графиката на растежа на биткойн с представянето му от август 2017 г. "Предишните бичи пазари на биткойн се характеризираха с увеличаващи се продажби на миньорите, които бяха трупали от криптовалутата предварително. Въпреки че и днес виждаме лек спад на притежаваните койни от старите собственици, тази тенденция не се наблюдава при настоящия бичи пазар", каза съоснователят и главен технически директор на Glassnode Рафаел Шулце-Крафт.