Повишаването на базовия лихвения процент от Федералния резерв на САЩ и силният долар нанасят сериозни щети на растежа на световната икономика. По-специално, икономиките на развиващите се страни се оказаха най-уязвими, включително поради бягство на капитали, пише Bloomberg.

Бързото поскъпване на долара през пролетта тласка световната икономика по-дълбоко в синхронизирана рецесия. Това повишава цената на заемите и провокира нестабилност на финансовите пазари. Според авторите на анализа не трябва да се очаква "почивка" в близко бъдеще.

От януари тази година доларът поскъпна със 7% и достигна максимума си за последните две години. В статията на агенцията се отбелязва, че това укрепване е пряко свързано с политиката на Федералната резервна система на САЩ, която извърши редица агресивни увеличения на основния лихвен процент. Тези мерки бяха взети за ограничаване на инфлацията, а също и поради факта, че инвеститорите започнаха да купуват долари като сигурна валута на фона на икономическата несигурност по света.

Укрепването на "зелените пари" трябва да помогне на Фед да ограничи покачването на цените в страната и да подкрепи търсенето на чуждестранни стоки в САЩ. Но освен това, засилването на националната валута заплашва да стимулира вносните цени за чуждестранните икономики, което ще ускори тяхната инфлация и изтичане на капитали.

Това е особено опасно за развиващите се икономики. Всъщност те са изправени пред труден избор: или да оставят националните си валути да отслабнат, или да се намесят и да се опитат да овладеят обезценяването. Третият начин е да повишават собствените си базови лихвени проценти, за да подкрепят курса на собствените си валути.

По-специално, регулаторите в Индия и Малайзия повишиха основните лихви през май. Индия също влезе на пазара, за да подкрепи обменния курс на своята валута.

Развитите икономики също се сблъскаха с проблеми поради ръста на долара.

През изминалата седмица еврото постави нов петгодишен антирекорд. Швейцарският франк отслабна и се изравни с долара за първи път от 2019 година. Паричната администрация на Хонконг се намеси, за да защити фиксираната валута. Йената също спадна до най-ниското си ниво от две десетилетия насам.

"Бързите темпове на повишаване на основния лихвен процент от Федералния резерв причиняват главоболия на много други икономики по света, провокирайки изтичане на портфейлни инвестиции и отслабване на валутите", каза Туули Маккули, ръководител на отдела за азиатско-тихоокеанските икономики в Scotiabank, пред агенцията.

Въпреки че комбинацията от забавяне на американската икономика и очаквания спад на инфлация в САЩ в крайна сметка ще доведе до забавяне на долара. Това от своя страна ще облекчи натиска върху централните банки на други държави. Въпреки че може да минат месеци, преди да бъде намерено ново равновесие, казват потърсените експерти от агенцията.

Засега търговците не са склонни да говорят за пик в ралито на долара и това отчасти е отражение на залозите, направени в края на миналата 2021 г., че силата на американската валута постепенно ще избледнее. Тогава играчите на пазара вече взеха предвид увеличението на ключовата ставка, но прогнозите им се оказаха грешни.