В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар умерено се обезценява спрямо еврото, йената и британската лира.

Публикуваните във вторник статистически данни показват леко забавяне на инфлацията в САЩ през август в сравнение с най-високото от 13 години ниво през юли. Потребителските цени (CPI) са се повишили с 5,3% спрямо август миналата година, съобщи Министерството на труда. Месец по-рано ръстът беше 5,4%. Поскъпването на потребителските цени спрямо предходния месец юли възлиза на 0,3% и е най-слабото за последните седем месеца.

"Инфлационният натиск в САЩ започна да отслабва миналия месец, потвърждавайки прогнозите на Федералния резерв и участници на пазара, които отдавна очакваха, че повишаването на потребителските цени ще се забави, тъй като ефектите от пандемията започнаха да отшумяват", отбелязва анализаторът от Cambridge Global Payments Карл Шамота.

Забавянето на инфлацията може да отслаби очакванията на инвеститорите относно темповете на покачване на базовата лихва на централната банка на САЩ, смята експертът.

Инфлацията в Съединените щати обаче все още е висока, което се подкрепя както от потребителското търсене, стимулирано от плащания към гражданите по време на пандемията, така и от продължаващите проблеми във веригите за доставки, отбелязва той.

Към 10:15 часа българско време общата валута поскъпва спрямо американската с 0,07 % и се търгува на ниво $1,1810 за едно евро, в сравнение с $1,1803 за евро при затварянето на пазара във вторник.

Стойността на американската валута спрямо японската в същото време спадна с 0,15% - до 109,56 йени за долар срещу 109,69 йени за долар предишния ден.

Британската лира също поскъпва, макар и леко, по отношение на долара - с 0,16% , до курс на размяна 1,3830 долара за един паунд.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,05%, докато по -широкият индекс WSJ Dollar губи 0,02%.