Инвеститорите в азиатските компании, които произвеждат части за Apple, явно не харесват новия iPhone 8, пише Bloomberg. И това е особено лоша новина за тайванските акции.

Hon Hai Precision Industry Co. (по-позната като Foxconn), която сглобява iPhone и други устройства на Apple, загуби 10% от стойността си в Тайпе след събитието. Тайванската Pegatron Corp. и LG Innotek Co. пък се сринаха с над 13%.

Тайванският пазар е с оценка 1.1 трилиона долара и е особено зависим от продуктите на Apple, тъй като голяма част от компаниите на борсата се занимават с производство на части. Foxconn и TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.), която е основният производител на чипове на гиганта от Купертино, заедно формират около четвърт от тежестта на индекса Taiex. Износът пък е около половината от брутния вътрешен продукт на острова.

"Поръчките за новия iPhone разочароваха пазарите и международните инвеститори може да продължат да продават тайвански акции", смята Алън Тсенг, вицепрезидент на Capital Investment Management, базиран в Тайпе.

Чуждестранните инвеститори са изтеглили сума от 677 милиона долара от борсовия пазар на острова през последната седмица.

Причината за ниското първоначално търсене на новия iPhone 8 е в предстоящото пускане на пазара на iPhone X - юбилеен модел с изцяло нов дизайн и много нови функции, което кара потребителите да очакват него и да неглижират "осмицата".