Един от най-големите инвестиционни фондове в света - Pacific Investment Management Co. (Pimco) не е заинтересован от вложения в държавни облигации на Япония и Великобритания. А така също не изпитва особен ентусиазъм и спрямо книжата на САЩ.

"Ако се погледне световния пазар на облигации, най-надценените са тези на Япония и Великобритания", каза главният инвестиционен директор на Pimco за глобалните кредитни пазари Марк Кизел в интервю за Bloomberg.

Допълвайки, че фондът като цяло се отнася неутрално към рисковете свързани с лихвените ставки в САЩ. В същото време Pimco заема позиция "под пазарната" по отношение облигациите на Япония, Великобритания и Европа.

Ценните книжа на тези държави губят привлекателност за редица инвеститори не само заради ниската си доходност. Великобритания, която Кизел нарича, "възможно най-богатия пазар на държавни облигации", се сблъсква с икономическа неопределеност, свързана с Брекзит. Девалвацията на фунта стерлинг предизвика ускоряване на ръста на потребителските цени, заради което облигациите могат да поевтинеят.

Японските държавни бондове имат малък потенциал за повишение, заради намерението на централната банка на страната да държи доходността на 10-годишните облигации близко до нулево равнище в усилията си да поддържа възстановяването на икономиката.

Доходността на американските държавни облигации спадна на фона на засилването на геополитическите рискове, свързани със Сирия и Северна Корея. Както и заради отслабналите надежди за бюджетно стимулиране и разочароващи данни за икономиката на С, смятат от Pimco.

По прогноза на Кизел, Федералният резерв ще повишава лихвените ставки плавно и с умерени темпове. А това означавало, според него, икономиката да продължава да расте, но доходността на облигациите ще се държи в сравнително тесен диапазон.

Сред предпочитанието от експерта на Pimco пазари на държавни облигации са тези на Мексико и Бразилия. Фондът е купил мексикански книжа падането на песото на фона на покачването на напрежението в отношенията от страна на САЩ.

Инвестициите в книжа на Бразилия са обусловени от политиката на Централната банка на страната да понижава лихвите в условията на забавена инфлация.

Доходността от инвестиции на фонда Pimco Income,чиито активи са от порядъка на 80 милиарда долара, през последните месеци е 9,4 на сто. Тези резултатите повишават с над 90 процента постигнатото от неговите конкуренти.