От 1 септември българските банки са задължени да предоставят на физическите лица т.нар платежна сметка за основни операции. Тя предлага безплатни услуги, свързани с получаването на заплати, пенсии и социални плащания.

Проверка на Money.bg показва, че всички големи български банки вече са разписали на сайтовете си условията, при които гражданите могат да си отворят такава сметка при тях.

От 1 септември: При какви условия ще получите безплатни услуги по банковата си сметка?

От 1 септември: При какви условия ще получите безплатни услуги по банковата си сметка?

Броени дни преди промяната да стане факт от Министерството на финансите оповестиха някои важни уточнения

Контекст: Така наречената базова сметка стана факт с приемането на бюджета. Целта ѝ е премахване на практиката "заплата в плик" и укриването на доходи от страна на бизнеса. Тя върви ръка за ръка със задължението всеки работодател с повече от 100 наети лица да им плаща само по банков път.

Детайли: Внасянето на пари по сметка и тегленето на гише в този случай са безплатни, както е и тегленето от банкомат - но само от тези на обслужващата банка.

Освен това базовата сметка може да е само една и не можем да притежаваме друга платежна сметка.

Колко спестяваме: Към момента средната такса за обслужване на разплащателна сметка в офис на банката е 3.73 лв./месечно, а при издадена дебитна карта към сметката - 2.37 лв./месечно.

Тегленето на пари в брой (до 1 000 лв.) от разплащателна сметка в офис на банката струва средно 3.55 лв. или 0.58% от сумата (минимум 6.50 лв.), а от банкомат на банката 0.29 лв. или 0.13% от сумата (минимум 0.30 лв.).

Тегленето от банкомат на банка, различна от обслужващата е значително по-скъпо - 1.10 лв. или 0.18% от сумата (минимум 1.39 лв.).

Как е в Европа: ЕС от години насърчава преминаването от кеш към банкови преводи с цел пресичане както на прането на пари, така и на злоупотребите при заплащането на трудовите възнаграждения.

В България е въведен максимален размер на плащанията в брой от 10 000 лв., но например в Гърция той е едва 500 евро. Във Франция и Италия е съответно 1000 евро и 3000 евро. Тези лимити засягат и плащането на заплати.

Има обаче и държави като Австрия, Германия и Ирландия, в които плащанията в брой не са ограничени. Плащането на заплати "на ръка" в общи линии не се преследва - стига да е съпроводено със съответната отчетност.