Deutsche Bank конфискува 20 тона злато, собственост на Венецуела, поради неспазването на финансовото споразумение за изплащане на заема, получен през 2016 г., съобщава Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Агенцията отбелязва, че нито представители на Дойче Банк, нито пресслужбата на Централната банка на Венецуела са се съгласили да предоставят коментар по темата.

По информация на Bloomberg, в рамките на споразумението, подписано през 2016 г., Венецуела е получила кредит от банката в размер на 750 млн. долара, предоставяйки 20 тона злато като обезпечение. Съобщава се, че Венецуела не е изпълнила условията на споразумението, което трябваше да изтече през 2021 г., във връзка с което банката реши да го прекрати предсрочно и да конфискува златото.

Citigroup продава злато на Венецуела заради кредит от $1,1 милиарда

Citigroup продава злато на Венецуела заради кредит от $1,1 милиарда

Заложеното злато е на пазарна стойност $1,358 милиарда

През март стана известно, че американският финансов гигант Citigroup има намерение да продава венецуелско злато, предоставено на банката преди това от Каракас срещу получаване на кредити. Ставаше дума за заем от $1,6 млрд., чиято първа част от 1,1 млрд. долара Венецуела трябваше да погаси на 11 март, но не направи това.

През април Ройтерс съобщи, че от началото на 2019 г. златните и валутни резерви на Венецуелската централна банка са намалели с 30 тона. По това време в трезорите на страната са останали около 100 тона злато на стойност малко повече от 4 млрд. долара.

Мадуро продал 73 тона злато през 2018 година

Мадуро продал 73 тона злато през 2018 година

Най-големи дялове са купили две компании от Турция и ОАЕ

Bloomberg писа, че венецуелските власти, заобикаляйки санкциите, продават златни резерви от резервите на страната. Според агенцията, на 13 май, Венецуела продава 9,7 тона злато, а на 10 май - 4 тона. Отбелязва се, че размерът на сделките възлиза на 570 милиона долара. Предишните продажби обаче бяха извършени с участието на компании от Обединените арабски емирства и Турция.

При запазване на сегашния темп на продажби венецуелското злато ще се изчерпи за около шест месеца, а в най-добрия случай - до зимата, отбелязват от агенцията.

Във Венецуела икономическата криза продължава отдавна, утежнена от наложените на страната финансови и икономически санкции. Международният валутен фонд (МВФ) очаква венецуелският БВП да загуби 25% през 2019 г., 10% през следващата година, като прогнозата за инфлацията е 10 милиона процента през 2019 и 2020 година.