Европейската централна банка продължава с усилията си за създаване на дигитална версия на общата валута насред спад в употребата на банкноти и подобни опити в Китай, пише CNN.

В сряда централната банка съобщи, че започва 2-годишно проучване, в което ще се опита да разбере "най-важните проблеми, свързани с дизайна и дистрибуцията" на дигиталното евро. Институцията ще анализира и потенциалния пазарен ефект от дигиталната валута. След края на проучването ще бъде взето и решение дали еврозоната ще има своя цифрова валута.

Въвеждането на дигиталното евро няма да означава край на хартиените банкноти, но ще функционира по подобен начин: европейците ще могат да използват електронните пари, издадени от Европейската централна банка, чрез дигитални портфейли. Средствата ще се пазят именно в ЕЦБ, а не в търговски банки. Ползите за сигурността основно са две: премахване на риска от фалит при търговските банки и на възможността банкнотите да бъдат откраднати.

Фабио Панета, член на изпълнителния борд на ЕЦБ, казва, че има възможност дигиталното евро да бъде създадено и работещо от 2026 г. В институцията има притеснения от потенциалните проблеми, които забавянето ще създаде, включително навлизането на други дигитални монети, управлявани от частни компании.

Създаването на европейска цифрова валута ще подпомогне и за запазване и разширяване на ролята на еврото на международната сцена. Именно разширяване на употребата на юана е една от целите на Китай с представянето на дигиталната му версия, която вече може да се използва в някои градове в страната.

Детайлите около бъдещата цифрова валута засега са малко. Твърде вероятно е да има ограничение върху сумата, която всеки европеец ще може да конвертира, като към момента се говори за €3 000.

Обещанията са и за далеч по-голяма поверителност на плащанията, поне при по-дребните суми до около стотина евро. Те ще бъдат извършвани между устройства, свързани с Bluetooth или NFC.