По време на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар е стабилен спрямо еврото, поевтинявайки спрямо британската лира стерлинг и японската йена.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона) днес се понижи с 0,06%, а по-широкият доларов индекс WSJ спадна с 0,15%.

Фокусът на търговците тази седмица е протоколът от заседанието на Федералния резерв на 15-16 март, след което централната банка на САЩ реши да повиши основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта. Документът ще бъде публикуван в сряда.

Днес към 10:09 часа българско време едно евро се разменяше на пазара срещу 1,0975 долара в сравнение с 1,0972 долара в края на предишната сесия.

Британският фунт стерлинг в същото време поскъпна до $1,3154 за едни паунд в сравнение с $1,3116 при затваряне на търговията в понеделник.

Стойността на американската валута спрямо японската спадна до 122,67 йени за долар при 122,79 йени за долар през предходната търговска сесия.

Йената беше подкрепена от думите на ръководителя на Японската централна банка Харухико Курода, който каза, че "последните колебания на валутните курсове изглеждат донякъде бързи" в сравнение с динамиката, отбелязана през последното десетилетие.

Миналата седмица доларът се покачи до 125 йени за първи път от лятото на 2015 г.

Изявленията на Курода показват, че японската централна банка е до известна степен притеснена от неотдавнашните резки движения в курса на националната валута, твърдят анализатори от SPI Asset Management. "Японските компании вероятно не са доволни от повишената волатилност на йената, тъй като това увеличава разходите за хеджиране на рискове, а Курода винаги има предвид тази аудитория", цитират експертите на Dow Jones.

Австралийският долар се повиши до $0,7616 от $0,7543 след решението на Резервната банка на Австралия (RBA).

RBA днес запази референтния си лихвен процент на рекордно ниска стойност от 0,1% годишно, в съответствие с очакванията на повечето анализатори. В същото време фразата за нейната готовност да "запази търпение" по отношение на затягане на политиката изчезна от изявлението на Австралийската централна банка след срещата. Това бе счетено от пазара като сигнал за готовността му да разгледа възможността за повишаване на лихвата в близко бъдеще.