В хода на азиатската валутна търговия в понеделник доларът поевтинява спрямо еврото след рязкото му поскъпване в предишната сесия. То се дължеше на по-добрите от очакваните данни за американския пазар на труда.

Днес сутринта еврото се покачва до курс от $1,1789 в сравнение с $1,1773 при закриване на пазара в петък. Тогава курсът на американската валута подскочи с 0,8% спрямо общата европейска валута.

Сега валутните трейдъри се фокусират върху данните за инфлацията в САЩ, които ще излязат на 11 август. Консенсусната прогноза на експертите предвижда ръст на потребителските цени през юли с 0,2% спрямо предходния месец, пише MarketWatch

Очакването, че Федералният резерв ще пристъпи към съкращаване на активите по баланса си (ще намали купуването на държавни облигации) през септември и евентуалното вдигане на лихвите през декември, създават потенциал за ръст на долара в близка перспектива.

От друга страна, отбелязват анализаторите, общата тенденция за отслабване на американската валута остават. Това се дължи не само на неяснотите около икономическата политика на САЩ, но и на факта че за разлика от досега и другите централни банки на водещите икономики се движат към нормализация на паричните си политики.

Курсът на долара към йената е относително стабилен на ниво 110,72 йени в сравнение със 110,69 при закриване на търговията в петък.

Еврото в същото време поскъпва спрямо японската валута до 130,51 йени в сравнение с 130,31 йени в края на предишната сесия.