По време на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар се обезценява спрямо еврото, йената и лирата стерлинг.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), в началото на дея губи 0,12%, а по-широкият доларов индекс WSJ се понижава с 0,21%.

Към 10:30 часа българско време общата европейска валута поскъпва с 0,59 % спрямо долара и се търгува по $1,0641 за едно евро в сравнение с $1,0586 за евро в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време покачва курса си спрямо долара с 0,56% - до ниво на размяна $1,2208 за едни паунд срещу $1,2148 за паунд при закриване на търговията в петък.

Обменният курс на американската валута по отношение на японската спадна с 0,56 -до 135,92 йени за долар срещу 136,60 йени за долар при затварянето на пазара в края на миналата седмица.

Търговците продължават да следят изявленията на представителите на Федералния резерв, а също така очакват следващите статистически данни за икономиката на САЩ.

Тази седмица Министерството на търговията на САЩ ще публикува окончателни данни за динамиката на БВП на страната за 3-то тримесечие. Експерти, анкетирани от Trading Economics, не очакват ревизия на прогнозите за растеж на БВП от обявените по-рано 2,9%.

Президентът на Федералния резерв на Ню Йорк Джон Уилямс каза в интервю за Bloomberg в петък, че централната банка на САЩ ще повиши лихвите толкова високо, колкото е необходимо, за да постави под контрол "упорито високата" инфлация.

Според Уилямс, за да бъдат успешни действията на Фед, процентът в даден момент ще трябва да надхвърли темпа на инфлация в САЩ. В същото време той отбеляза, че не очаква той да нарасне до 6% (октомврийски темпове на растеж на индекса на потребителските цени PCE), а по-скоро очаква забавяне на инфлацията.

Президентът на Федералния резерв на Сан Франциско Мери Дейли все още смята, че Федералният резерв е далеч от изпълнението на задачата за значително намаляване на инфлацията в САЩ.

"Все още имаме дълъг път да извървим", каза Дейли на събитие на American Enterprise Institute в петък. "Ние сме далеч от нашата цел да постигнем ценова стабилност."

Йената се покачи в понеделник след съобщение от агенция Киодо, че японското правителство и централната банка на страната може да преразгледат подхода си към целта за инфлацията, като я направят по-гъвкава. В момента японските власти се стремят да постигнат 2 процента инфлация "възможно най-скоро".

Една по-гъвкава инфлационна цел би отворила пътя за затягане на паричната политика от Японската централна банка, отбелязва Bloomberg.