Доларът продължава да е под натиск в четвъртък, тъй като ниската доходност на държавните облигации на САЩ и перспективата за по-нататъшно облекчаване на паричната политика спират покачването на "зелените пари", докато опасенията за вируса подкрепиха безопасна йена.

Но в същото време златото става по-евтино, тъй като инвеститорският апетит за риск се завръща заради нови мерки от САЩ за стабилизиране на икономиката, сочат данните от днешната търговия.

"Продължаващият спад на доходността на държавните облигации в САЩ и увеличената нестабилност продължават да причиняват свиване на финансовите пазари", казва Рей Атрил, ръководител на валутната стратегия в National Australia Bank, цитиран от Ройтерс.

"Ако приемем, че Фед ще извърши още няколко намаления на лихвите през следващия месец или два, включително на срещата между 17 и 18 март, тогава в краткосрочен план можем да очакваме, че доларът вероятно ще покаже слабост", допълва експертът.

В началото на днешната търговия в Азия американският долар се понижава спрямо японската национална валута и на практика не показва колебания спрямо еврото и паунда.

Йената се засилва на фона на значителните притеснения относно нарастващия ефект върху глобалната икономика поради разрастващата се епидемия от коронавирус в държавите извън Китай.

Днес сутринта общата валута се разменя срещу американската по $ 1,1137 за евро в сравнение с $ 1,1136 в края на предходната сесия.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската в същото време е 119,551 йени за евро при курс 119,75 йени за евро в сряда.

За един долар в четвъртък сутринта дават по 107,30 йени в сравнение със 107.53 йени при приключването на търговията в сряда.

Фунтът стерлинг се търгува по $1,2880 за паунд при $1,2872 за паунд в предходния работен ден и по 1,1566 евро за паунд спрямо 1,1558 евро за паунд в сряда.

В четвъртък сутринта цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк спадна с 0,19% до 1639,95 долара за тройунция. Цената на фючърсите за май на сребро се понижава с 0,31% до $ 17,192 за унция.

Намаляването на цената на благородния метал, който традиционно се счита за надежден актив, беше улеснено от възвръщането на апетита за риск сред инвеститорите, след като американската Камара на представителите гласува законопроект, предвиждащ отпускането на 8,3 милиарда долара за борба с коронавируса.

На този фон борсите в САЩ затвориха в сряда с ръст около 4%, сутринта азиатските пазари се покачиха с около 1%.

Опасенията за бързото разпространение на коронавирус в света продължават да подкрепят цените на ценните метали. Броят на заразените в континентален Китай надхвърли 80 хиляди души, 3012 са починалите, над 52 хиляди бяха излекувани. Според последните данни на СЗО, броят на заразените извън КНР надвишава 12,5 хиляди в 76 страни, 214 души са смъртните случаи.