По време на валутата търговия в сряда сутринта щатският долар се засилва спрямо йената, лирата стерлинги и по отношение на еврото. Търговците оценяват хода на преговорите по въпроса за повишаване на лимита на дълга на САЩ, както и изявленията на лидерите на Федералния резерв.

Към 10:55 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,25% и се търгува на пазара по 1,0834 долара заедно евро в сравнение с 1,0862 долара за евро при затварянето на предишната сесия.

Цената на щатската валута спрямо японската се повиши с 0,43% - до 136,96 йени за едни долар срещу 136,39 йени за долар ден по-рано.

Курсът на британската лира стерлинг се понижава с 0,45% до $1,2428 за един паунд в сравнение с $1,2488 за паунд при затварянето на пазара във вторник.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,19% в сряда, а по-широкият WSJ Dollar Индекс - 0,15%.

Срещата на президента на САЩ Джо Байдън с лидерите на Конгреса във вторник позволи на страните да постигнат известен напредък в обсъждането на въпроса за тавана на националния дълг, но не беше постигнато споразумение. Както Байдън, така и републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти изразиха предпазлив оптимизъм относно потенциалната сделка.

"Мисля, че лидерите на Конгреса са единодушни, че неплатежоспособността на САЩ по дълга просто не е опция", каза Байдън след срещата, отбелязвайки, че страните все още "имат работа за вършене".

Маккарти на свой ред каза, че преговорите, проведени във вторник, са били "малко по-продуктивни" от предишните, но различията остават. Той обаче смята за възможно споразумението да бъде сключено преди края на тази седмица, пише Market Watch.

Президентът на Федералната резервна банка на Кливланд (FRB) Лорета Местър каза вчера, че смята за необходимо отново да повиши основния лихвен процент на Фед, тъй като инфлацията все още е далеч от целта на регулатора.

Шефовете на Фед в Чикаго и Атланта Остан Гулсби и Рафаел Бостик междувременно посочиха, че са склонни към пауза в цикъла на затягане на паричната политика на американската централна банка, пише The Wall Street Journal.