Американският долар в началото на валутната търговия в сряда е стабилен спрямо еврото, като поскъпва по отношение на йената. Спрямо другите основни световни валути доларът също умерено укрепва в очакване на резултатите от заседанието на Федералния резерв.

Общата европейска валута днес сутринта се търгува на ниво от $1,1905 за евро срещу $1,1903 за евро в края на сесията във вторник.

Спрямо японската валута американската поскъпва с 0,11% до 109,12 йени за долар в сравнение с 109 йени. Цената на европейската валута също нарасна - с 0,13% до 129,9 йени за евро от 129,73 йени за евро при закриването на търговията вчера.

Британският паунд се понижи с около 0,1% до 1,3886 долара за лира при азиатската търговия в сряда. Валутата е подложена на натиск, след като миналия месец достигна почти тригодишен връх на фона на бързото въвеждане на ваксинацията в Обединеното кралство, отбелязва Ройтерс.

Поскъпването на американската валута спрямо австралийския и новозеландския долар е около 0,2%.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шестте основни валути в света, се покачва с 0,07%. Показателят WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, добавя 0,09%.

Американският паричен регулатор, който приключва двудневната си среща в сряда, вероятно ще отбележи подобрение в перспективите за икономика, но ще подчертае, че е твърде рано да се променят плановете на централната банка по отношение на базовите лихвени проценти и обратно изкупуване на облигации.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл многократно повтаря през последните месеци, че би искал да види "значителен по-нататъшен напредък" в икономическото възстановяване, преди Фед да предприеме мерки за намаляване на сегашните си обратно изкупувания на облигации от 120 млрд. долара.

Насърчаването на ваксинациите срещу COVID-19, както и приемането на нов пакет от икономически стимули за 1,9 трилиона долара подобриха перспективите за американската икономика, но централната банка е малко вероятно да затегне настоящата свръхмека политика, докато тези прогнози се сбъднат.

В същото време инвеститорите се притесняват от бавния темп на ваксинации срещу коронавирус в ЕС и въздействието на това върху икономическото възстановяване на региона. Редица европейски държави, включително Германия, Франция, Испания и Италия, спряха употребата на ваксината AstraZeneca COVID-19.