В началото на валутната търговия в петък щатският долар показва умерен растеж спрямо еврото след срещата на Европейската централна банка. Американската валута се засилва и по отношение на японската йена и британския паунд.

Към 10:15 часа българско време обменният курс на общата валута спрямо долара се понижи до $1,0973 за едно евро в сравнение с $1,0986 за евро в края на предишната сесия.

Цената на американската валута спрямо японската се покачи с 0,53% - до 116,79 йени за долар срещу 116,14 йени за долар при затваряне на търговията в четвъртък.

Британският фунт стерлинг поевтинява спрямо долара с 0,18%и се търгува на ниво $1,3072 за едни паунд в сравнение с $1,3086 при вчерашното закриване на сесията.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се повишава с 0,02%, по-широкият индекс на долара WSJ - с 0,05%

След заседанието в четвъртък Европейската централна банка очаквано запази основния лихвен процент по кредитите на нула, а лихвите по депозитите - на минус 0,5%. В същото време регулаторът коригира покупката на активи: през април ЕЦБ ще изкупи обратно ценни книжа по програмата РAPP за 40 милиарда евро, през май - за 30 милиарда евро, през юни - за 20 милиарда евро.

В същото време ЕЦБ влоши прогнозата си за растежа на икономиката на еврозоната през тази година до 3,7% от очакваните по-рано 4,2%. Прогнозата за инфлация за текущата година е повишена на 5,1% от 3,2%.

Руско-украинският военен конфликт ще има сериозно въздействие върху икономическата активност и инфлацията в еврозоната чрез повишаване на цените на енергията и суровините, както и подкопаване на международната търговия и отслабване на доверието, каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард по време на пресконференция след заседанието.

Сега вниманието на валутните търговци се насочва към срещата на Федералната резервна система на САЩ, която ще се проведе следващата седмица. Очаква се Фед да повиши основната си лихва с 25 базисни пункта, до 0,25-0,5%. Почти всички анализатори прогнозират увеличение на лихвите, а някои смятат, че цената на кредитирането ще се увеличи веднага с 50 базисни пункта. Те обясняват това с необходимостта от забавяне на инфлацията в САЩ, която през февруари достигна рекордно ниво от януари 1982 г. от 7,9%.