Президентът на Филипините Родриго Дутерте подписа закон, който увеличава правомощията на централната банка, възстановявайки способността ѝ да емитира дълг, съобщава Reuters.

Така тя ще има по-голяма гъвкавост в паричните операции, ще може по-ефективно да овладява инфлацията и да увеличава капитала си по време на нестабилност на финансовите пазари, съобщиха от банката. Промените също така проправят пътя за инжектиране на допълнителен капитал от правителството.

Новият закон възстановява правомощията на централната банка да емитира дългови ценни книжа като част от редовните ѝ операции, като ѝ дава по-голяма гъвкавост при определянето на тяхната давност и мащаб.

Той също така позволява увеличение на капитализацията на централната банка до 200 млрд. песос (3,82 млрд. долара) от досегашните 50 млрд. песос.

"Тези реформи поставят централната банка в по-силна позиция да преследват своя мандат за ценова и финансова стабилност в условията на растяща икономика и увеличаващата се сложност на финансовата система", се казва в изявление на банката в събота.

Новият закон също така разширява обхвата на институциите под надзора на централната банка, за да включи предприятия за предоставяне на парични услуги, предприятия за кредитиране и оператори на платежни системи.

Друг закон, подписан от Дутерте в петък, премахва тавана за внос на ориз и го замества с мита. Това може допълнително да укроти инфлацията, която достигна най-високото си ниво от десетилетие от 6,7% през септември и октомври миналата година.

Централната банка спря цикъла на затягане на паричните средства през декември и февруари, за да позволи петте си предишни повишения на лихвения процент, възлизащи на 175 базисни пункта, да се отразят на икономиката.