Европеските стартиращи компании в технологичния сектор се доближават до америанските по един важен фактор, показва нов доклад на Dealroom. През 2018 година те са получили общо $107 милиарда в резултат на първични публични предлагания на борсата или изкупуването им от по-големи компании, т. нар. "екзити", сочат данните. Тази сума се доближава много до общата стойност, получена от американските компании през 2018 година - $136 милиарда.

Снимка 396664

Източник: Dealroom

Британските стартъпи, финансирани от компании за рисков капитал, отбелязват най-значителен дял от страните в Европа по "екзити" - близо $40 млрд., а някои от по-важните компании са: FNZ, Farfetch, Funding Circle и Zoopla, пеше още в доклада.

"Инвестициите също са се увеличили четири пъти през последните няколко години, така че това е естествено развитие на това, което е постигнато през последните няколко години", казва Йорам Вингаарде, основател на Dealroom.

Изходите в Обединеното кралство достигнаха 39,9 млрд. долара тази година, като нараснаха повече от три пъти. Страната е постигнала най-много "екзити" на технологични компании през последните 5 години от всички страни на ковтиненто. Що се отнася до инвестициите от рисков капитал, които са набрали новосъздадените предприятия, Великобритания има подобен успех на този от миналата година с $7.9 млрд. долара.

Снимка 396665

Източник: Dealroom

Италия, Франция и Германия отбелязаха стойности от 14,2 млрд. долара. Общият рейтинг на Швеция бе подсилен от придобиването на iZettle от Paypal, достигайки 2.2 млрд. долара.

Експерти твърдят, че Обединеното кралство не е изпитала ефекта на Брекзит по отношение на старътите, като е имала най-голям брой инвестиционни кръгове - 769. Франция е имала 563, а Германия - 520.

Снимка 396667

Източник: Dealroom

"Новият имиграционен план на правителството на Обединеното кралство предлага да се сложи край на сегашният праг от 20 700 за висококвалифицирани мигранти от " втори ред". казва Джеръми Райт, секретар на британската култура.

"Въпреки Брекзит, хората все още са уверени в британския технологичен сектор", казва той. "Чувам много за способността им да наемат работници от ЕС."