Доларът продължава да се понижава спрямо еврото, йената и паунда в хода на валутната търговия в сряда сутринта след рязък спад и предишния ден. Натиск върху американските пари оказват очакванията на пазарните участници, че Федералният резерв може да забави повишаването на основния лихвен процент в близко бъдеще на фона на по-ниска инфлация и проблеми в икономиката на САЩ.

Миналата седмица ръководителят на Федералната резервна банка (FRB) на Сан Франциско Мери Дейли каза, че Централната банка на САЩ трябва да започне да обсъжда въпроса за забавяне темпа на повишаване на основния лихвен процент. Това е важно, тъй като Федералният резерв не иска да затяга твърде много политиката, точно както не иска повишаването на лихвите да е недостатъчно, за да овладее инфлацията, каза тя.

Както стана известно в сряда, Централната банка на Япония увеличи покупките на държавни облигации, за да запази доходността им в целевия си диапазон. Централната банка предложи обратно изкупуване на 10-годишни и 25-годишни облигации на стойност 350 милиарда йени, със 100 милиарда йени повече от предварително планираното.

Към 10:35  часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,46% - до 1,0007 долара за едно евро в сравнение с 0,9966 долара за евро при затварянето на търговията във вторник.

По отношение на японската валута щатският долар поевтинява с 0,40% до ниво на размята от 147,44 йени за едни долар при 147,93 йени за долар в края на вчерашната сесия.

Британската лира стерлинг днес сутринта се покачва с 0,80% до $1,1546 за един паунд в сравнение с $1,1472 за паунд при закриване на предишната сесия.

Индексът ICE индекс, показващ динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес остава практически непроменен. Във вторник показателят падна с около 1%.