По време на търговията във вторник щатският долар продължава да поевтинява спрямо повечето основни световни валути. Търговците се фокусират върху ситуацията с увеличаването на броя на коронавирусните инфекции от COVID-19 в света и затягането на ограничителните мерки в редица страни.

Междувременно, според експерти от Mizuho Bank, висока степен на несигурност крие риск за по-нататъшен растеж на световните валути спрямо долара.

Във вторник участниците на пазара също така очакват втория тур на изборите за американския Конгрес в щата Джорджия. Тези избори са от основно значение, тъй като те ще определят дали републиканците ще запазят мнозинството си в Сената. Ако не успеят да го направят, Демократическата партия ще спечели мнозинство и в двете камари на Конгреса на САЩ.

Президентът на демократите Джо Байдън ще встъпи в длъжност на 20 януари. С това разположение на силите демократите ще могат свободно да развиват много от своите инициативи, срещу които се противопоставят републиканците. Ако републиканците запазят контрола над горната камара на Конгреса, те ще могат да спират много от инициативите на Байдън и при желание да блокират назначенията му на ключови постове.

Днес сутринта курсът на общата европейска валута спрямо американската се повиши с 0,15% - до 1,22266 долара за евро срещу 1,2248 долара за евро при затваряне на пазара в понеделник.

Спрямо японската валута доларът спадна с 0,2%, до 102,92 йени срещу 103,13 йени за долар в края на предходната сесия, а еврото се понижава с 0,07%, до 126,23 йени срещу 126,32 йени предния ден.

Британският фунт стерлинг поскъпва с 0,16% спрямо щатския долар - до $1,3586 за паунд, докато австралийският долар се вдига с 0,69%.

Паундът се очаква да се търгува на ниво около 1,35 долара до края на това тримесечие, според глобалните макромодели на Trading Economics и очакванията на анализаторите.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,1% по време на днешната търговия. По-широкият доларов индекс WSJ намалява с 0,2%