В хода на валутната търговия в петък сутринта доларът умерено поевтинява по отношение на еврото, британската лира и японската йена, оставайки в сини позиции.

Като цяло американската валута се готви да приключи най-добрата си седмица от месец, подкрепена от очакванията, че основният лихвен процент на Фед може да достигне по-високо ниво от очакваното преди. Британският паунд беше под натиск, тъй като инвеститорите преразгледаха прогнозите си след промяна на тона в изявленията на Bank of England, пише Reuters.

Щатският долар се покачи рязко в четвъртък, тласкайки еврото и австралийския долар до най-ниските им нива от почти две седмици. Паундът беше подложен на натиск от отрезвяваща оценка на икономическите перспективи и сигнал от Bank of England, че лихвените проценти може да се повишат по-малко, отколкото пазарите предполагат.

В петък, към 11:05 часа българско време, щатската валута загуби част от печалбите си, като двойката EUR/USD се търгува с ръст от 0,33% до $0,9781 евро за един долар.

Британската лира в същото време поскъпва с 0,57% до 1,1230 долар за едни паунд, частично възстановявайки загубата от 2% в четвъртък. Двойката вероятно ще завърши седмицата със спад от повече от 3%, най-дълбокият от септември, когато пазарите бяха дестабилизирани от икономическите планове на правителството на Обединеното кралство.

Американската валута отслабва с 0,43% по отношение на японските национални пари до курс на размяна от 147,66 йени за един долар.

Доларовият индекс е с 0,23% под нивото при затварянето на предишната сесия от 112,71 пункта, близо до почти двуседмичен връх във вторник от 113,15 пункта. Въпреки това, до края на тази седмица е вероятно той да нарасне с почти 2%, като този растеж ще бъде най-силен от септември.

След като повиши основната лихва на Фед със 75 базисни пункта в сряда, пазарът сега прогнозира, че основният лихвен процент ще достигне връх от около 5,15% до средата на 2023 г.

Инвеститорите смятаха, че агресивното затягане на централната банка наближава повратна точка, но председателят на Фед Джеръм Пауъл разби тези надежди, като каза, че е "твърде преждевременно" да се обсъжда кога повишаването на лихвите ще бъде спряно.

"Като цяло икономическите фактори и политиката на централната банка работят в полза на долара и засега, очевидно, обратът не наближава, а е възможно само преминаване към по-ниска скорост", каза анализаторът на National Australia Bank Родриго Катрил.

Сега пазарите чакат данните за заетостта в САЩ да бъдат публикувани по-късно в петък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозират, че икономиката на САЩ е добавила 200 000 работни места през октомври.