Щатският доларът умерено се обезценява по отношение на еврото и британския паунд при валутната търговия в понеделник сутринта, но се засилва слабо спрямо японската йена.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес е надолу с 0,05%.

В резултат на валутната търговия през миналата седмица показателят се повиши с около 1,4%. Според Trading Economics курсът на долара е бил подкрепен от търсенето на защитни активи, както и от изявленията на члена на борда на Федералния резерв Мишел Боуман, че Фед може да продължи да повишава лихвените проценти.

Днес, към 10:20 часа българско време общата европейска валута поскъпва с 0,17% и се търгува на пазара по 1,0866 долара за едно евро спрямо 1,0849 долара за евро при затварянето на предходната сесия. Въпреки това еврото остава под $1,09, най-ниското ниво от три седмици и под над 1-годишен връх от $1,1, докато инвеститорите се опитват да интерпретират последните доклади за инфлацията от САЩ и Китай

Цената на американската валута се повиши с 0,10% спрямо японската, до 135,84 йени за едни долар срещу 135,70 йени за долар миналия петък.

В същото време стойността на британската лира стерлинг се покачва с 0,15% до $1,2475 за един паунд в сравнение с $1,2458 за паунд в края на миналата работна седмица.

По отношение на китайската валута щатската валута е стабилна и се търгува на ниво около 6,9589 юана за един долар срещу 6,9582 юана за долар при затваряне на пазара в петък.

Както беше съобщено, Китайската народна банка в понеделник инжектира 125 милиарда юана (17,93 милиарда долара) във финансовата система на страната като част от програмата за средносрочно кредитиране (MLF). В същото време лихвеният процент по кредитите за срок от една година, издадени по MLF, се поддържа на ниво от 2,75% годишно.